mell lounge

Hoe kies je de perfecte bank?

De bank is misschien wel het belangrijkste meubel in je woonkamer. Je kunt op een bank zitten, liggen, lezen, tv kijken en ga zo maar door. Natuurlijk moet een bank mooi zijn, maar er komt veel meer bij kijken als je echt de perfecte bank wilt vinden. In deze blog vertel ik je hier alles over.

De stijl.

Dit is misschien wel het eerste waar je naar gaat kijken. Houd je van landelijk, industrieel, modern of klassiek? Van een nonchalante stoffering of van een strakke stoffering? Een bank op een hoger onderstel of een stoffering tot op de grond? Natuurlijk is dit ook erg afhankelijk van meubelen die je al hebt. Je kunt namelijk niet elke stijl met elkaar combineren. Ga dus vooral eerst oriënteren in winkels met verschillende stijlen, zodat je erachter kan komen wat je mooi vind.

De bekleding

Vaak wordt er alleen gedacht aan de keuze tussen leer en stof. Maar er komt veel meer bij kijken. Ga je voor leer, dan zijn hier in de grote lijnen 3 soorten in.

Een afgedekt leer:
Dit is een leerkwaliteit die geverfd wordt en waar een print in gedrukt wordt. Het voordeel hiervan is dat het leer helemaal dichtgesmeerd is en dus zeer praktisch is. Het nadeel is dat het in de zomer aan je gaat plakken en het in de winter erg koud aanvoelt. Uiteraard ziet het er minder ‘echt’ uit dan andere kwaliteiten.

Een semi aniline leer:
Dit leer wordt door en door gekleurd en wordt daarna iets afgedekt met een coating. Dit leer kan je dus wel gemakkelijk schoonmaken, en het zal minder aan je plakken en koud aanvoelen. Dit komt omdat de poriën in het leer niet helemaal dicht zijn, waardoor het als het ware ademt.

Een vol aniline leer:
Dit is het mooiste leer dat er is. In de huiden die voor dit leer gebruikt worden mogen absoluut geen littekens of andere plekken zichtbaar zijn. (tenzij een merk hier voor kiest natuurlijk) Dit leer voelt het fijnste aan en ziet er het mooiste uit, omdat het door en door gekleurd wordt en er verder niks anders bij komt kijken. Een nadeel van dit leer is dat het aanzienlijk sneller verkleurd en dat vlekken zichtbaar blijven.

Is leer niks voor jou, of zoek je echt een bank in stof? De ene stof is de andere stof niet. Ik zal een paar materialen uitlichten.

Linnen:
Linnen heeft een mooie en soms verwassen uitstraling dat goed bij klassieke en landelijke meubelen past. Linnen is erg sterk, maar kreukt snel. Ook is linnen erg uv gevoelig, waardoor de stof in de felle zon als het ware gaat verkleuren en verteren.

Polyester:
Een groot voordeel aan polyester is dat dit materiaal goed te kleuren is. Zoek je een felle kleur, kijk dan zeker eens in deze stoffen. Een nadeel is dat polyester vaak wat ruw aanvoelt.

Wol
Wol is een erg praktische bekledingsstof. Wol is van zichzelf vettig, waardoor bijvoorbeeld vocht een tijdje op de stof blijft liggen. Hierdoor kun je veel vlekken met water alleen al weg krijgen. Let wel op dat je nooit wrijft maar altijd dept. Een nadeel aan wol is dat het wat prikt. Sommige mensen vinden dit erg onprettig.

De afmetingen:
Ben je opzoek naar een bank waarop je lekker kunt lezen en wat rechter op kunt zitten? Ga dan voor een bank met een actieve en hogere zit die ook goed ondersteund in de rug. Deze banken hebben een ondiepere zit, een bolling in de rug en vaak een wat hardere vulling. Hierdoor zit je wat meer op de bank dan dat je in de bank zakt.

Ga je liever voor een loungebank waar je lekker op kunt neerploffen? Kijk dan naar banken met een diepere en lagere zit. Deze banken hebben ook een wat zachtere vulling, zodat je een beetje in de bank zakt. Een nonchalante stoffering maakt de look af.

Dit zijn de belangrijkste punten waar je aan moet denken bij het kiezen van de juiste bank. Natuurlijk kies je in eerste instantie een bank op basis van je eigen stijl, maar vergeet niet dat je woonsituatie en jouw persoonlijke eisen aan een bank erg belangrijk zijn voor jouw keuze. Vind je het lastig om de juiste keuze te maken? Of ben je bang dat je puntjes over het hoofd ziet? Neem gerust contact met me op. Ik adviseer je graag.

 

Comments are closed.