Montis Enzo Fauteuil

Retro was toch al Retro?

In de woonbladen en op de beurzen zie je het overal terug. De retro invloeden met mooie ronde  vormen, velours stoffen en typerende kleuren. Persoonlijk zijn dit invloeden die mij enorm aanspreken. Waarom? Deze stijl is perfect te combineren met de moderne woonstijl. Daarnaast vind ik retro iets persoonlijks hebben. Die combinatie is precies wat ik graag terug laat komen in een interieur.

Maar wat houd retro eigenlijk precies in? Retro is een verzamelwoord dat de meubelstijl uit de jaren 50, 60 en 70 vertegenwoordigd. Veel ronde vormen gecombineerd met strakke lijnen, donker hout, zo als gebeitst eiken en Amerikaans noten en veloursstoffen in de kleuren oker, oud roze en groen komen vaak voorbij.

Het leuke aan retro is dat het dus eigenlijk tijdloos is. Tijdloos ja… Het woord Retro betekend teruggrijpen op. Dit is niet voor niets. In de jaren 20 is de Amsterdamse school zeer populair. Deze stijl komt voort uit het Art Deco tijdperk. Het materiaalgebruik en de ronde vormen zien we hier ook al voorbij komen. In de jaren 50, 60 en in  een stukje van de jaren 70 zien we de invloeden uit de jaren 20 weer terug komen. Hier werd de naam retro aan gegeven.

Tegenwoordig zien we deze invloeden opnieuw terug komen. Vooral sinds het begin van dit jaar. Ik was 14 januari op het IMM Cologne in Keulen. Een van de grootste meubelbeurzen van Europa. Hier zag je het gelijk. In elke stand zag je het gebruik van warme houtsoorten en ronde vormen. Om de veloursstoffen kon je niet heen.

Het retro van nu is dus eigenlijk retro in het kwadraat. De invloeden van nu komen niet uit de jaren 50 tot en met 70, maar stiekem uit de jaren 20. Ik vind het geweldig om te zien dat zulke goede ontwerpen nooit uit de mode raken en nu (nog steeds) razend populair zijn. Verschillende design klassiekers, zoals de Scylla van Leolux, de Amsterdammer van Pastoe en de Lumiere van Foscarini zijn hier voorbeelden van. Ook in de andere segmenten zie je het retro terug komen. Denk aan de Ekanaset fauteuil van Ikea en de Sara fauteuil van Woood.

Comments are closed.