Gubi-multi-lite-hanglamp-licht-sfeer-3-kleuren

Verlichting maakt het af!

Nu je na een lange zoektocht dan eindelijk jouw droomhuis gevonden hebt, ga je aan de slag met de inrichting hiervan. Eerst de badkamer en de keuken, dan de vloer en uiteraard de meubels. Verlichting is vaak het laatste waar aan gedacht wordt als je naar een nieuwe woning gaat. Maar verlichting is misschien wel een van de belangrijkste dingen die niet in jouw interieurplan mag ontbreken. Met verlichting maak of kraak je jouw interieur. De ene lamp is de andere lamp nog niet. En daarnaast verdwijnt halogeen van de markt en zijn er helaas nog zoveel led lichtbronnen die echt afbreuk doen aan de sfeer in je woning. Wil je weten waar jij op moet letten bij het aanschaffen van je verlichting? Lees dan verder.

De meeste mensen in een nieuwe woning houden de elektrapunten op de plek waar ze zitten en zijn daarom gebonden aan een bepaald lichtplan. Dit is uiteraard vaak geen probleem. Begin met het bepalen van je basisverlichting. Dit is een mooie lamp of wat spots die de ruimte goed verlichten als je binnenkomt. Voeg hier leuke tafellampen, hanglampen en/of vloerlampen aan toe en je hebt een goede balans in de interieur. Tenminste…. dat denk je. Hieronder volgen een aantal belangrijke puntjes waar je goed rekening mee moet houden.

Let op dat je niet teveel verlichting aan je interieur toevoegt. Je interieur moet wel sfeervol blijven. Met teveel verlichting wordt het nooit gezellig in huis, omdat je teveel geprikkeld wordt door het vele licht.

Let op met led. Led is de toekomst en halogeen wordt sinds september 2018 niet meer geproduceerd. Alle fabrikanten moesten dus snel met vervangende led lichtbronnen voor hun halogeen lampen komen. Veel ledlampen zijn 3000 kelvin wat erg wit is. Ook is de cri waarde van veel led lichtbronnen niet wat het moet zijn. Een cri waarde geeft het kleurenspectrum in de led aan. Heeft je led een cri waarde van onder de 85%, dan kan je die led beter laten liggen. Je kleuren in je interieur gaan anders vertekenen. Let er dus op de je een led koopt met een cri waarde van boven de 85% en met een kleurtemparatuur van 2700 kelvin.

Oke, je hebt dus je goede led lichtbron gevonden, maar dan ben je er nog niet. Let goed op dat jouw led geschikt is voor het armatuur waar je hem in wilt doen. Dit vindt je altijd terug in de specificaties van het armatuur. Heb je een dimmer die het goed deed met je halogeenlamp? Dan is deze zeker niet geschikt om led te dimmen. Maar zelfs als je een nieuwe dimmer hebt, moet je goed opletten of dat deze geschikt is voor jouw led. Dit kun je ook terug vinden in de specificaties van jouw lamp.

Ik snap dat al die technische begrippen niet altijd even makkelijk zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat jij je op je gemak voelt in je interieur. Licht is hier dus een heel belangrijke factor in. Ga voor armaturen die niet alleen praktisch maar ook mooi zijn en kies hier een goede geschikte lichtbron voor uit. Vind je het toch wat lastig om goed te kiezen? Neem gerust een contact met mij op. Ik help je hier graag mee verder door middel van een lichtplan.

Comments are closed.